Stymne, Per

Jag arbetar med fotografisk digitalgrafik, fotografik. Där är fotografierna enbart ett råmaterial som digitalt knådas ihop till bilder som blir lätt bisarra, närmast surrealistiska. De blir verkligheten omformad till något overkligt, något som är mer eller mindre skruvat – oftast mer.

Fotografierna tar jag oftast i miljöer med industrihistoriska och arkitektoniska värden, eller städer. Där finns spännande geometrier, volymer, linjespel samt ljus- och färgkontraster som går att använda till fotografisk grafik.

Den färdiga grafiken är inte resultatet av någon klipp-och-klistra-teknik, utan av att hela fotografier kombineras med varandra. Olika detaljer, eller hela strukturer, eller ytor, eller ljusfenomen får olika genomslag under processens gång, och därför vet jag aldrig riktigt var jag hamnar i slutänden. Jag prövar mig fram med olika kombinationer, där verktygen är datorprogram för konstnärlig bildbehandling (nej, jag säger inte vilka…).

Vem är jag?

Jag är född i Boden men uppväxt i Umeå, och räknar mig som västerbottning i förskingringen. Sedan 1997 bor jag i Söderbärke i sydöstra hörnet av Dalarna. I min bakgrund finns att jag har arbetat som bland annat journalist, fotograf och industrihistoriker. Min konstnärliga verksamhet har tagit ganska mycket näring och inspiration ur de yrkeserfarenheterna.

Första gången som jag ställde ut var år 2008. Sen dess har jag deltagit i över 40 utställningar och konstrundor.

Visningsplats: Stenhuset
Telefon: 0702-521 545
E-post: pers@fastmail.se
Webb:
Facebook / Instagram: Per Stymne (på Facebook)
Konstform: fotografisk digitalgrafik

Tillbaka