Stenborg, Erik

Lite om mig själv

Erik Stenborg

Efter 40 års arbete med konst och konsthantverk i ädelträ blev det allergiframkallande dammet från de exotiska träslagen för mycket. Frågan var nu bara vad jag skulle göra istället eftersom en kreativ själ behöver syssla med något skapande. Eftersom jag i min yrkesutövning sysslat mycket med grafikprogram låg det nära till hands att använda de förvärvade kunskaperna i min konstutövning.

Jag arbetar med ett program som heter Inkscape, ett mycket enkelt ritprogram utan några kopplingar till databaser som de program jag tidigare arbetat med. Jag har nu i drygt sex år arbetat med att framställa grafiska verk med min dator. Första året ägnades mest åt att utforska datorgrafikens möjligheter och i början var det mest ganska enkla, geometriska bilder. Sedan har det alltmer övergått till mer eller mindre naturtrogna bilder.

Jag tycker det är roligt och kan sitta länge vid datorn. Vissa bilder har tagit uppemot 100 timmar att färdigställa, vilket inte är något problem. Enda problemet är att antalet idéer växer fortare än antalet färdigställda bilder. Jag sporras också till att göra allt svårare bilder och att hela tiden utveckla tekniken.

Allting ritas för hand på skärmen och för alla naturtrogna bilder har jag fotografier som jag ritar av. I likhet med prins Eugen sitter jag hellre inne och arbetar än ute i kyla, blåst och regn. En datorskärm är dessutom nästan omöjlig att använda utomhus. Ingenting av fotografierna finns med i bilderna, inga konverteringar eller manipuleringar av fotona har gjorts, de har bara blivit avritade.

Alla bilder består av ett antal ytor där jag först ritar konturerna. Sedan färgläggs ytan innan konturerna tas bort; verkligheten har inga svarta konturer. Konturer hittar man i serievärlden men även hos till exempel Carl Larsson. Även de tunnaste strecken på någon av mina bilder är alltså ytor med minst tre sidor, oftast många fler. Jag har i programmet tillgång till drygt 16 miljoner färger vilket ger stor valfrihet. Programmet ger mig även möjlighet till övertoningar från en färg till en annan vilket är användbart för t ex himlar.

Det är också enbart med hjälp av datorgrafik det är möjligt att rita så små detaljer som jag har i många bilder. Det är för att jag kan förstora ett parti i bilden och rita de riktigt små ytorna. Det kan ses som besläktat med impressionismens teknik pointillismen. En annan fördel med att arbeta med datorgrafik är att man kan radera hur många gånger som helst utan några synliga spår och att det därför är lätt att prova sig fram och ändra där man vill.

En annan fördel med att arbeta med datorgrafik är att en bild kan skrivas ut i flera storlekar, så länge man inte ändrar på höjd/bredd-förhållandet. Förminskning kan utan problem göras till frimärksstorlek medan förstoringar naturligtvis tappar i skärpa med förstoringsgraden. Mina alster begränsas till små upplagor, oftast femton exemplar.

Förutom här på denna digitala utställning hittar man mina verk på den hemsida jag och en kamrat har tillsammans. Hemsidan har adressen galleriduo.se. Bilder kan även skrivas ut på duk, kanvas, vilket ger en helt annan yta än papperet. Detta framgår inte ännu på hemsidan och blir förstås något dyrare än där angivna priser. Det går bra att nå mig på ceostenborg@gmail.com.

Jag har haft utställningar på följande platser:

  • Norrköping: Sjöfartsverket, SMHI, Invandrarverket
  • Nyköping: Kommunen
  • Trosa: Galleri J, Trostorp
  • Södertälje: Galleri Zebra, Galleri Glans
  • Hölö: Kyrkskolan
  • Tullgarns slott: Orangeriet
  • Rönninge: Konstföreningen Botvid
  • Eskilstuna: Form och färg
  • Stockholm: Galleri Riddaren, Galleri Hagström
  • Norrtälje: Galleri Gillet
  • Borlänge: Vägverket
  • Gävle: Lantmäteriverket
  • Nikkaluokta: Turiststationen
  • Järna: Futurum
  • Surahammar: Galleri Wission
  • Nynäshamn: Konstpoolen

Visningsplats:
Telefon: 0706-971312
E-post: ceostenborg@gmail.com
Webb: http://galleriduo.se
Facebook / Instagram:
Konstform:

Tillbaka