von Post, Wicken

Wicken von Post
Sedan jag var barn har vi i familjen alltid varit i kontakt med konst och kultur. Båda mina föräldrar var aktiva amatörkonstnärer och min farfar gav mig ett ord på vägen när jag var omkring 10-12 år: ” Var konsten trogen”. Hans syster, min namne var skulptris på Röstrand, hon och min farmor var båda utbildade på Konstakademin i Stockholm.
Jag är inte formellt utbildad men jag har gått kortkurser som kvällskurser på Konstfack på mitten av 60-talet samtidigt som jag tecknade film på dagarna under ett par års tid.
Jag bildade familj och det blev ingen riktig tid att teckna eller måla.
Många år senare omkring 1980 tänkte jag, om jag börjar fotografera så kan jag foto det som jag vill måla – så blev jag medlem i Kopparbergs Fotoklubb. Snart blev jag invald i styrelsen. Jag arbetade då som företagssköterska på ABB i Ludvika och i Ludvika fanns också en fotoklubb som jag blev medlem i och snart invald i styrelsen. Det blev många år med samtal om ”bilden” och många tävlingar. Mitt fotointresse fanns i makrobilderna, jag upptäckte en helt ny värld i det som ögat inte uppfattar. Det var en fantastisk tid när man fotograferade och timmar blev till ögonblick. Samma känsla i mörkrummet, att se sin egen bild växa fram var magiskt.
Många tävlingar senare vann jag färgdiasalongen på RIFO i Umeå 1997.
Samtidigt var jag mycket engagerad i vår Konstklubb Blå Soffan i Kopparberg och vi hade många utställningar både med lokala förmågor och mer etablerade konstnärer.
Jag var också delaktig i ett kvinnokooperativ som fortfarande är aktiva i Ställdalen där vi gjorde screentryck på textil, det var jättekul. I samband med det fick jag tillfälle att gå en sommarkurs i screentryck på Skinnskattebergs folkhögskola 2003, mycket lärorikt och kul.
Sedan blev det två terminer på Grafikverkstan i Örebro kvällstid 2009-2010.
2012 blev jag invald att delta i gruppen Palettkullorna i Ludvika och började måla Akryl. Då blev jag fast. Akryl blev mitt. Jag försökte hitta vad jag ville måla så dök ”mina flickor” upp. Jag har alltid varit intresserad av människor och att vi har en ljus sida och en lite mörkare. Så det började med en profil som fick en sida till, du förstår när du ser. Ja på den vägen är det.

Utställningar
Samlingsutställning på Blå Soffan 2012
Galleri Villa Granbo, Ludvika 2012
Galleri Kopparberg 2013
Kulturglimtar Ljusnarsberg 2013
Bild o Form Ludvika 2014
VC Engelbrekt Ludvika 2014
Gammelstilla 2014
ABBs personalmatsal, Ludvika 2015
VC Engelbrekt, Ludvika 2015
ABBs personalmatsal, Ludvika 2016
ABBs personalmatsal, Ludvika 2017
Separat utställning tillsammans med Monika Winberg, Stadsbiblioteket i Västerås 2019

Västerås 220211

Visningsplats:
Telefon: 070 377 45 09
E-post: wvonpost@gmail.com
Webb:
Facebook / Instagram:
Konstform:

Tillbaka