Lunde, David

Jag heter David Lunde och ni hittar mig på Kanalmuseet Skantzen i Hallstahammar. Under Konstrundan visar jag mina tavlor i Mekanikusbostaden, men övriga året kanske ni stöter på mig där som guide eller sekreterare i hembygdsföreningen. Jag är mycket intresserad av lokalhistoria och skriver regelbundet artiklar om Hallstahammar förr i gratistidningen ”Här & Nu”.

Många förväntar sig därför att mina målningar med hallstamotiv ska visa gången tid, men där är det nuet jag vill försöka skildra, inte bara i Hallstahammar utan även kringliggande orter.

I Här & Nu #110 (2023 års sommartidning) kan ni läsa en stor artikel om mig och min konst. En av mina målningar pryder dessutom omslaget.

Jag har skapat bilder i hela mitt liv, men inriktningen på att måla tavlor kom när jag gick estetlinjen på Skinnskattebergs Folkhögskola 1996-98. Under Konstrundan möter man sin publik, och det är mera lärorikt än någon konstskola någonsin kan vara. Folk uppfattar inte alltid tavlorna som man tänkt sig. Man ser saker som man inte ser på platsen i verkligheten – fast man passerar där varje dag – och känner inte igen husen i sig, det måste finnas skyltar på dem som talar om vad det är (tyvärr blir det allt färre skyltar och allt fler tomma fönster i våra städer idag).

Jag har fått höra att jag målar ”naivistiskt” såväl som ”fotorealistiskt”. Sanningen kanske ligger någonstans mitt emellan…

Visningsplats: Svedvi-Bergs Hembygdsförening
Telefon: 073-681 48 83
E-post: david.lunde@outlook.com
Webb:
Facebook / Instagram:
Konstform: Akvarell, Akryl

Tillbaka