Hedberg Björklund, Anette

  1. Pärlmakare

”Att skapa ger mig mening”

Glaspärlor tillverkades redan ca 2000 år f.Kr. I Sverige har man hittat glaspärlor efter vikingarna, bland annat på Birka. Vikingarna använde glaspärlor dels för att smycka sig, som statussymbol och vid byteshandel. Färgskalan på pärlorna var ganska begränsad och genomskinligt glas fanns inte ännu.
Jag har gjort en del repliker av vikingapärlor utifrån akvarellmålningar från Historiska muséets medelhavs avdelning.

Mitt namn är Anette Hedberg Björklund och jag är bosatt i Västerås. 

Den tekniken jag använder när jag gör pärlor och dekorationer kallas lampwork eller flamework. Ursprungligen smälte man glaset ovanför små eldstäder med liten skorsten liknande en masugn. Senare började man använda oljelampor, och tillsatte syre/luft för att få en hetare låga, därav namnet lampwork (lamparbete). Jag använder en gasbrännare där syre tillsätts för att få en hetare låga, men jag använder även en enkel gasbrännare när jag inte har tillgång till el.  

Glaset i min studio är framför allt italienskt glas från Murano men även glas från Tyskland och Japan och USA. Olika tjocklekar på glasstavar används för att skapa och dekorera pärlor och små glasföremål. Det finns många olika tekniker för att skapa dekorationer inne i en pärla, som till exempel en blomma. Min kunskap är till stor del självlärd men den har utvecklats bland lampworkers och glasblåsare på ön Murano, Venezia, i Italien samt i England, genom erkända glaskonstnärer från i stort sett hela världen.  

Jag ser fram emot att möta alla er som är nyfikna på glasblåsning och glaskonst i det lilla formatet.

Ni är naturligtvis även välkomna att besöka min glasstudio på Regattagatan 26 C, (baksidan på 24) i Västerås.

Jag har i dagsläget inga fasta öppettider men jag är vanligen där måndag-fredag kl. 16-20 och ofta även på helger men ring gärna 070-744 36 03 eller kontakta mig via Facebook/meddelande, https://facebook.com/anettehbartofsweden 
eller mejl till anette@amarie.se

Följ mig gärna på Facebook så vet ni när jag har något nytt pågång.

Mvh AHB

Visningsplats: Galleri MA Stocker
Telefon: 0707443603
E-post: anette@amarie.se
Webb:
Facebook / Instagram: https://www.facebook.com/anettehbartofsweden/
Konstform: Glas, Textil, Silver, Metall, Skulptur, Blandteknik

Tillbaka